Tarih: Sal Hzr 24, 2014 1:10 am Mesaj konusu: Diş Hekimi Ceren Şeker yazdı: 3D gülümseyin!
Günümüz teknolojisi, bir alanda bulduğu yeniliği diğer alanlarda da hemen kullanıyor. Bu bizim diş hekimliğinde de geçerli. 3D izlenen televizyonların verdiği keyfi, diş hekimliğinde de bir miktar alabiliyoruz.
Nasıl mı?
CAD CAM sistemi ile..
Bilgisayar teknolojisinin günümüz diş hekimliğine uyarlanmasıyla oluşturulan CAD CAM defalarca diş hekimine gitmeye gerek kalmadan 1 tek seansta, yeni dişlere ve gıda sıkışmasına neden olmayan restorasyonlara sahip olmayı sağlıyor. Bu sayede, diş hekimine gitmek hem kısa, hem de zevkli hale geliyor. Özellikle, diş tedavisi için zamanı kısıtlı olan hastalarda CAD CAM sistemi ile zamandan tasarruf edilmiş oluyor.
CAD CAM Nedir?
Computer Aid Design ve Computer Aid Manufacturing kelimelerinin baş harflerinden oluşan CAD CAM sistemi, dijital bigisayar ile bilgisayar destekli tasarımı ve üretimi ifade eder.
Dişhekimliğinde CAD CAM ' i nasıl kullanılıyoruz?
Değiştirilmesi gereken eski amalgam dolgular, son derece estetik porselen dolgularla CAD CAM sistemi sayesinde kısa sürede değiştirilebiliyor. Çürük temizlenerek CAD CAM sisteminin optik okuyucusu ile dişin 3 boyutlu kamera ile fotografları alınarak, dişin görüntüsü dijital bilgisayar ortamına aktırılıyor. Windows işletim sistemine uyan özel bir program sayesinde, elde edilen görüntüler ile sanal ortamda restorasyon hazırlanıyor. Hasta ile beraber hazırlanan dolgunun şekli, rengi, uzunluğu ve diğer dişlere uygunluğu ekranda üç boyutlu olarak görülerek hazırlanıyor. Hastanın beğenmediği bir sey olduğunda gerekli düzeltmeler hekimle beraber yapılabilir. Böylece hasta tedavi sonucunda bir süprizle karşılaşmamış oluyor. En başından nasıl bir dişe sahip olacağını görüyor. Porselen restorasyon kısa bir sürede hazırlanmış olarak hastaya uygulanmak üzere makineden hekime sunuluyor.
CAD CAM sisteminden çıkan porselen dolgular, dişinize sisteme uygun özel yapıştırıcılarla yapıştırıyor.
Neden tercih ediyoruz?
Kanal tedavisi,çürük, travma gibi etkenlere bağlı dişlerde oluşan büyük madde kayıplarında geleneksel olarak amalgam dolgular kullanılırken, günümüzde artık porselen dolgular en çok tercih edilen dolgu sistemi olmuştur. Özellikle estetik ve konfor beklentisi yüksek bireylerde, metalik ve koyu renk görünümlu amalgam dolgulardan çok porselen dolgular tercih edilmektedir. Diş renginde olduğu için çıplak gözle ayırt edilemeyecek kadar doğal olan porselen dolgular dayanıklılığı açısından uzun yıllar kullanılabilir.
Birden fazla dişte tedavi yapmak hem hasta için hem de hekim için uzun ve sıkıcı bir süreç. Geçiçiler, provalar , fazla seanslar hastanın sosyal yaşamını etkiliyor. Tüm bunları tek seansta yapabilmek, hekim ve hastanın konforunu arttırarak zamanı ekonomik kullanmaya imkan sağlıyor.
Bu teknoloji ile hazırlanan yüksek estetik seviyede porselen dolgular, hızla üretilerek çabuk kullanım kolaylığı sunuyor. Özellikle komşu dişlerin temas bölgeleri ideal olarak hazırlanabildiği için sık görülen gıda sıkışması sorunu ortadan kalmış oluyor. Bulantı refleksi olan bireylerde kolaylıkla uygulanabilmektedir.
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız